2014. okt 23.

Csipetnyi olasz varázslat – carbonara házilag, villámgyorsan

írta: Züminyúl
Csipetnyi olasz varázslat – carbonara házilag, villámgyorsan

Egy régi barátnőm egyszer négy hónapig Észak-Olaszországban nevelőnősködött, és hozta magával az alábbi receptet, amit többé-kevésbé megtartottam eredetinek. Az igazi olasz carbonara, ahogyan az igazi olasz család készítette el, fél óra alatt kész mindennel együtt, nagyon ízletes és laktató.

 

Hozzávalók, három személyre:

2 tojás sárgája

2dl főzőtejszín

5 evőkanál reszelt kemény sajt – parmezán vagy amit lehet kapni zacskóban/dobozban reszelve is finom, plusz némi extra sajt ízlés szerint a tészta tetejére

3 gerezd fokhagyma

200g szeletelt bacon, apróra vágva

Másfél dl száraz fehérbor

Friss petrezselyen a tetejére ízlés szerint

Penne- vagy masnitészta dukál hozzá!

Tegyünk fel egy nagy adag sós vizet forrni a tésztának. A zúzott fokhagymát és a nagyon apróra fevagdosott bacont pici olivaolajon megpirítjuk, majd felöntjük a borral, elforraljuk az alkoholt belőle. A tejszínt, tojás sárgáját és a reszelt sajtot elkeverjük egymással, feketeborsot törünk rá. Pár percig forraljuk. Amikor a tésztafőző vizünk is lobog, beleborítjuk a tésztát három főre, és amint újraforr, visszatérünk a feltétünkhöz: felöntjük a boros-leveskockás-baconös levet a tejszínessel, és addig főzzük közepes lángon amíg a tészta fő. Nem feltétlen sűrűsödik be azonnal, nem kell félni tőle, ahogy kikerül a tényérra kicsit hűl és tökéletes állaga lesz. Sóval vigyázzunk mert a leveskocka és a bacon is sós, és a tésztát is sós vízben főztük! Forrón tálaljuk pici parmezánnal, friss petrezselyemmel a tetején.

 Jó étvágyat!

762005-penne-carbonara.jpg

Szólj hozzá

olasz tészta