A Nyúlcipő

Utazás & Evészet & Főzőcske

2019. sze 06.

Őszi könyvajánló - csak könnyedén: Szólíts Alexnek!

írta: Züminyúl
Őszi könyvajánló - csak könnyedén: Szólíts Alexnek!

Ez pedig itt a reklám helye!

Ti csalódtatok már kedvenc írótokban? Aki már évtizedek óta szállítja a legjobb történeteket, ami szórakoztat, ami megüti a nívót, ami kikapcsol. Aztán a könyvek színvonala mélyrepülésre vált, elhatalmasodik rajtuk a kényszerírás izzadtságszaga, közhelygyűjteménnyé, pisikaki viccek, közönséges megnyilvánulások pöcegödrévé alakulnak át.
Könyvmolyként nekem már sikerült csalódnom. Ezért nem is bántam, amikor kezembe vettem Frodi Scéal könyvét, őt ismerve, reméltem, hogy valami üdét és frisset fogok olvasni, mégis azon az elvárt színvonalon, amin régvolt kedvenceim mozognak.
Van úgy, hogy évekig tart, mire egy projekt beérik az emberben, mire nyélbe üti. Frodinál is így volt ez. Kislánykora ...

Tovább Szólj hozzá

könyves szolitsalexnek frodisceal

2019. ápr 18.

Ülj le Marika, egyes!

írta: Züminyúl
Ülj le Marika, egyes!

Ha jól emlékszem, hat éves lehettem, mikor a szüleim először elmagyarázták, miért is nem illik olyanhoz hozzászólnom, amihez nem értek. Fogalmam sem volt akkor még, miért égő az, ha valaki csak úgy belepucsít egy témába annélkül, hogy megnézné, tiszta-e az alsóneműje, esetleg van-e rajta egyáltalán. Később persze kedves tanárainktól is megtanultuk, hogy a buta tudatlan gyereknek kuss a neve, és inkább csak félve kérdeztünk, minthogy ezerrel beszálltunk volna egy-egy beszélgetésbe, amiről azt se tudtuk, eszik-e vagy isszák. Ennek az lett a hozadéka, hogy megtanultunk figyelni, utánaolvasni dolgoknak, gondolkozni, mielőtt megszólalunk, ha más nem azért, mert nem akartuk, hogy az elkövetkező pár napban egy egész ország osztály rajtunk ...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 29.

Nyúlbérlés? Hogy micsoda?

írta: Züminyúl
Nyúlbérlés? Hogy micsoda?

Ha az alapokat vesszük, hogy miért is kreténség a nyúlbérlés (a bérbeadásba inkább bele sem megyek), akkor első körben tegyük fel, hogy minden más ünnepre lehet az alkalomhoz pásszintos résztvevőt kölcsönözni. Némelyiknél piaci rést vélek felfedezni, például:

Karácsonyra rénszarvast! Lezabálja a szaloncukrot a fáról, színes csomagolópapíros, karvastagságú, irtó büdös izéket ürít a nappaliba, felökleli apát, a potenciális vetélytársat. Ugye, hogy nem kell rénszarvas karácsonyra?

Gyereknap: gyerektelenek próbálják ki, milyen az, ha purdéja van az embernek! Peluscsere, éjjeli felkelés, folytonos animátori elfoglaltságok, felforgatott lakás. Multitasking-tréning. Aztán visszaadjuk, mert huhh, elég is volt ennyi. Talán majd ...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 29.

Húsvét előtti szokásos: Ne. Vegyél. Nyulat. A. Gyereknek. !!!

írta: Züminyúl
Húsvét előtti szokásos: Ne. Vegyél. Nyulat. A. Gyereknek. !!!

Szájbarágó hozzáértésben - és empátiában - járatlanoknak is.

Miért ne vegyél nyulat a gyereknek? Mert nem gyereknek való. Vegyük végig. 
Tehát megvetted. Vettél neki mindent? Nagyméretű ketrec, tálak, itató, jó minőségű széna, jóféle táp, szőroldó paszta, játékok... Befér a kocsiba?
Aztán irány az orvos: egzotikus dokit fogsz találni? Ja, olyan is van! Általános vizsgálat, oltás. Vastag tárcát vigyél, minél kisebb az állat, annál több pénzt fogsz rá költeni.
Agyhalál cuki, ugye? Elfloppan, binkyzik, eszik, ahogy néz! Ahogy ugrál az ágyon! Elkezd rágni, jelölni. Lepisili az ágyat? Megerőszakolja, megtámadja a gyereked, majd mindent, ami él és mozog. Ivartalanítod? Nincs opció. Ivartalanítod! Nyúlj mélyen a zsebedbe.
A gyerek allergiás? Már írod is a hirdetést: szobatiszta két és fél ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 11.

Van pár kérdésem.

írta: Züminyúl
Van pár kérdésem.

Van pár kérdésem, mert ledobta az agyam az ékszíjat. Ez most nem gasztro.

Hogyan lett Magyarország az az ország, ahol a választások előtt telenyomják a kormánymédiát hamis hírekkel? És amint kiderül, hogy hazugság, legyintetek, hogy hát jó, más is hazudott már nekünk! Ki volt az? Őket is támogattátok mindenben?

Miért hunytok szemet afelett, hogy míg ti, vagy a gyerekeitek számolnak minden hónapban, hogy mi marad és mi megy el, addig a keblenceitek nyíltan pumpálják a befizetett adótokat, a nektek járó, hozzátok címzett pénzeket a cimborákba? Egy helikopter itt, egy luxusnyaralás ott, és tapsoltok hozzá, mert megérdemlik?

Hogyan vagytok késepek ítélkezni az egyoldalú információk alapján? Hát nem abban a rendszerben nőttetek ...

Tovább Szólj hozzá

hazai

2016. máj 19.

Csodálatos Csirkés Pite

írta: Züminyúl
Csodálatos Csirkés Pite

dsc_2460.JPG

Imádom az angol ihletésű kajákat, a feketesörben főtt marhahúsos pitétől a skót cock-a-leeky levesig (skót tyúkhúsleves), lenyűgöz ahogy rengeteg mindenre valamilyen tésztát tesznek (de még a snickersre is). Az alábbi is egy olyasmi pite, tavasziasan, soksok zölddel. Igazából bármilyen zöldséggel lehet, én ezeket szeretem mert többféle és tökjó együtt.

Hozzávalók, két főre: két darab ovális, egyszemélyes piteformára (lsd képek).

4 alsó vagy felső csirkecomb vagy két egész + sütőzacsi ha van otthon

egy marék rozmaring lehetőleg ágastól

egy fél citrom négyfelé vágva - elhagyható

nagyszemű tengeri só

frissen őrölt feketebors

egy csokor koriander apróra vágva

2 nagyobb krumpli megtisztítva felkockázva

...
Tovább Szólj hozzá

2016. máj 15.

Pulled Pork a sütőből

írta: Züminyúl
Pulled Pork a sütőből

dsc_2456.JPG

Ez tényleg az a kaja ami mindennel együtt nagyjából három napig készül az ember: bevásárlás, pácolás, sütés. Ha szerencséje van az embernek és van jól bejáratott, megbízható hentese - ami nekem még nincs - akkor két nap alatt is lazán le lehet zavarni a dolgot. Nekem sajnos nincsen sem szmókerem - pedig nagyon imádnám! - sem pedig kerti grillem a teraszon - ezt a szomszédok imádnák... - úgyhogy marad a sütőben alkotás, és egészen jól sikerült. Nem gyorskaja és nem bio vagy ilyen-olyan-mentes, ráadásul sertéshús, tehát igen combos, férfias kajának is nevezhetjük. A mellékelt saláta lányosít kicsit a nagy halom húson.

A hús . Sertéslapocka , bőr nélkül- mert ennek van a legjobb hús-zsír aránya, amitől a hús csodálatosan ...

Tovább Szólj hozzá

sertés burger főzőcske pulled pork

2016. ápr 03.

Na de miért is költözzünk Berlinbe mégis?

írta: Frodi Scéal
Na de miért is költözzünk Berlinbe mégis?

avagy ellenvélemény szkeptikusok számára.

A minap olvastam egy felettébb szórakoztató de ugyanakkor nagyon szomorú blogbejegyzést arról, hogy miért ne költözzön az ember Berlinbe. Gondoltam rá, hogy kommentben megosztom a kételyeimet a szerző véleményével kapcsolatban (amit jó sokan mások megtettetek), de mivel nálam is le vannak tiltva a kommentek, így nem tartottam fairnek részemről odaírkálni bármit is (ennek az a régimódi és roppant egyszerű filozófiája, mint a papírújságnak is: ott sem firkáljuk oda a véleményünket mások gondolatai alá, csak elolvassuk és csendben megbotránkozunk). Mindemellett továbbra is úgy érzem, szívesen bemutatnám a másik oldalt, hogy vajon miért is költözzünk Berlinbe mégis.

A bejegyzés valóban nagyon szórakoztató volt eleinte, viszont a ...

Tovább Szólj hozzá

utazás Berlin

2016. feb 07.

Éljen a vasárnapi kézzelevés! Grúz khachapuri

írta: Züminyúl
Éljen a vasárnapi kézzelevés! Grúz khachapuri

Azoknak, akik unják a vasárnapi húsleves-rántotthús kombót.

Budapesten a mai napig legkedvencebb éttermem a Hachapuri , ahol bizony azzal a bizonyos hajóval sikerült levenniük a lábamról, nem sokkal azután hogy megnyitottak, amikor az áraik még nem jelezték hogy ez a hely az Andrássy-Deák-Bajcsy sarkán található. Mivel most macerás lenne átugrani a Deákra Berlinből egy ilyenért, megalkottam itthon én is. Tényleg kézzel a legjobb enni, emiatt érdemes néhány szalvétát, papírtörlőt kartávolságon belülre helyezni mielőtt leülünk enni.

A mértékegységek bögrések, én kétdecis kis bögrét használtam, így négy csinos közepes méretű hajó lett belőle. Utólag belegondolva ez inkább négyfős adag, de mi ketten betoltuk mind (helló, diéta!). Ha nagyobb bögrével dolgoztok, értelemszerűen a ...

Tovább Szólj hozzá

2015. nov 27.

Ferdinánd, a vasárnapi legjobb barátunk

írta: Züminyúl
Ferdinánd, a vasárnapi legjobb barátunk

Múlt hét végén, mikor vacsorapartit szerveztünk az egyik sráchoz, mindenki vitt valamit a saját hazájából: a kínai srác meg a tajvani lány főzték a vacsora fő fogásait, a katalán csaj marhajó sonkákat meg szalámit (ami nem szalámi, mint megtudtam, de úgy nézett ki) hozott pan tumaca-val, én pedig bejelentettem hogy viszem Ferdinándot. Mindenki élő személyre számított, és volt nagy öröm mikor nem egy random német pasival hanem egy nagy adag sütivel állítottam be.

A recept nagyanyámtól származik, e nélkül aligha van hétvége náluk ha ott vagyunk. Minden van benne: fehérliszt, cukor, vaj, nem is kevés, aki ezek miatt szívbajos az most kattintson máshová.

Hozzávalók:

650g liszt

egy kocka élesztő

3 tojás sárgája

...

Tovább Szólj hozzá

süti édesség hazai sütés

süti beállítások módosítása