2014. okt 10.

Mártogatósok Grissinikhez

írta: Züminyúl
Mártogatósok Grissinikhez

Mivel nagy kenyérmániás vagyok, sokszor készítek grissiniket különböző mártogatósokkal akár egy lusta vasárnap délutánra kézimeccs nézésére (Hajrá Veszprém!!!!), akár ha vendégek jönnek akikről tudom hogy szeretik a jó bort, a hozzá illő hidegtálakat és csemegéket. Megosztanék néhány nagy kedvencet, három saját és egy bónusz mártogatóst, mindegyik valamelyik barátnőm receptje amit kicsit átvariáltam saját ízlés szerint.

Paradicsomos-Oliva-Bazsalikom Pesto - ezt még pirítósra, szendvicsbe is ajánlom!

Ez a legegyszerűbb, ez a Hegymászó Judit barátnőmtől érkezett, aki nemrég jött le a Kilimanjaroról!!

Egy nagy marék friss bazsalikomot, oreganot, egykét gerezd fokhagymát és néhány mosott-hámozott paradicsomot és egy marék fekete olajbogyót egy konyhai aprítóba teszünk, és addig aprítjuk őket amíg az állaga megfelelő nem lesz. Lehet krémes, lehet picit darabos, személy szerint ezt szeretem jobban. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint, mehet bele egy pár csepp citromlé is.

Kéksajt mártás - boros estékre a legkiválóbb, mindig elfogy, sosem elég

Összevágunk kis kockákra 200g kéksajtot, elkeverjük egy fél pohát tejföllel, egy gerezd zúzott fokhagymával, sóva-borssal és pár csepp citromlével. Villával keverjük őket, ezáltal a sajt még jobban összetörik, tejfölt tehetünk hozzá ha még krémesebb állagot szeretnénk. A sajt kék része kiolvad és összekeveredik a tejföllel, ami miatt egy kékes-szürkés, egyáltalán nem kellemetlen kinézetet fog kapni a mártogatós szószunk. Érdemes ezt előre megcsinálni hogy az ízek összeálljanak. Ez egy kis adag, ha 8-10 emberre készít valaki mártogatósokat, akkor rendszerint ezt dupla adaggal csinálok másik kétféle szósz mellé.

Házi májkrém - hogy legyen valami komolyabb is az asztalon a buli fiainak

Ezt tényleg legalább egy nappal fogyasztás előtt érdemes megcsinálni, lehet nagyobb adagot is, lefagyasztva és aztán kiolvasztva is megőrzi igazi jó ízét. Egységekben mérendőek a mértékegységek, nem grammokban, ami annyit jelent hogy ha valamiből bizonyos grammnyit használunk, a többi dologból is ugyanannyi kell majd. 400g-nyi "egy egység" például három kicsike, 0.4 literes mikrósdobozt töltött fel.

Egy egység csirkemáj, megtisztítva és apróra vágva

Egy egység vöröshagyma, apróra vágva

Egy egység kacsa- vagy libazsír

Egy marék majoranna

Jó nagy csipet só

Egy nagy lábasban olvasszuk fel a zsírt, tegyük bele a hagymát és fonnyasszuk meg. Amikor már kicsit barnul, tegyük hozzá a csirkemájakat. Hagyjuk sülni a zsírban, fedővel lefedve amíg jól át nem sül, mikor már kezd kicsit kifehéredni akkor hozzáadhatjuk a majorannát és a sót. Ha a csirkemáj már esik szét, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Botmixerrel vagy konyhai aprítóval pépesítsük amíg eléri a kívánt állagot - én ezt is szeretem kicsit darabosabban. Amint teljesen kihűlt, adhatunk hozzá piros vagy chilli paprikát (nem őröltet), ha ízesíteni szeretnénk. Hűtőben tárolva is eláll eléggé sokáig, de mindenképp várjuk meg míg szépen megdermed. Fagyaztás alkalmával legalább egy nappal felszolgálás előtt vegyük ki a fagyóból hogy szépen magától hűtőben felolvadjon.

És a Bónusz, ButterCupCake barátnőmtől itt! :)

Hozzájuk illő Grissinikhez pedig itt találtk receptet!

 

Szólj hozzá

olasz sajt mártogatós