Zabkekszek - cukor és fehérliszt nélkül!
Omlós és nem hagy bűntudatot.
Manapság sajátos módon próbálom kikerülni a fehér lisztet és a cukrot egy diéta részeként, de sajna a sütiket nem tudom elhagyni . De akkor legalább valami minimálisan egészségtelent egyek: éljen a zabkeksz!!!
120g nagyszemű zabpehely
120g teljes kiőrlésű liszt
120g olvasztott vaj
egy teáskanál valíliakivonat
egy tojás
egy csapott teáskanál szódabikarbóna
Opcionális ízesítők (megannyi más mellett):
fél tábla étcsoki apróra darabolva+ csapott evőkanál őrölt kávé
két nagy marék asztalt gyümölcs (áfonya, meggy, mazsola, barack apróra vágva, stb)
kis darab reszelt gyömbér + citrom reszelt héja
egy marék őrölt mák + egy citrom reszelt héja
Két nagy marék mag: dió, mogyoró, mandula, mák, kesu apróra vágva, stb.
teáskanál fahéj + őrölt chilli + marék almacsipsz apróra vágva
Keverjük össze a hozzávalókat hogy egy homogén masszát kapjunk, formázzunk kis labdákat amiket majd a sütőpapíron ellapítgatunk. 180 fokon 9-10 percig süssük! Kívül ropogós, belül olmós lesz. Hagyjuk kihűlni egy rácson vagy tiszta konyharuhán. Az egészet el lehet készíteni fél óra alatt, sütéssel együtt!