2014. okt 24.

Ínyenc sajtdili – alias mézes-mustáros csirkés quesadilla könnyű körettel, salsával

írta: Züminyúl
Ínyenc sajtdili – alias mézes-mustáros csirkés quesadilla könnyű körettel, salsával

Amíg nem csináltam magam, addig nem is ettem még quesadillát, nem is izgatott. Aztán kaptam egy receptet messze földről az óperencián is túlról, és hát nem tűnt agysebészetnek. Egy ideje már kísérletezem vele, és azt hiszem most jutottam el a tökéletesig.

 

Quesadilla tészta, 4 darabhoz:

Egy bögre rozsliszt

Három evőkanál oliva olaj

Annyi forró vít amennyit felvesz (tényleg forró, lehetőleg rögtön a forralóból, csak vigyázzunk meg ne égessük magunkat)

Egy teáskanál só és egy teáskanál sütőpor

Rengeteg reszelt sajt (trappista vagy mozarella, ki melyiket szereti)

 

Keverjünk mindent össze kivéve a sajtot és formázzunk négy kisebb golyót, majd tegyük meleg helyre letakarva hogy ne száradjon meg.

 

Mustáros-mézes csirke

Fél kiló csikremell

Hat evőkanál mustár – vegyesen magos és krémes

Egy evőkanál méz

Só, bors

 

Mustárt, mézet egy tálban elkeverjük, Csirkét megtisztítva felkockázzuk apróra, hozzátesszük a mustáros mázat, sót, borsot. Egy serpenyőben a szósszal együtt készre pirítjuk-pároljuk.

 

Sült zöldségek és kedvenc salsa:

Egy padlizsán és két kaliforniai paprika – megmossuk, felkarikázzuk őket, három gerezd fokhagymát apróra vágva rászórunk, borsozzuk (só nem kell) és betesszük a sütőbe lefedett tepsiben/kerámiatálban/jénaiban. 30 percig hagyjuk párolódni, majd a fedőt levéve grillezzük/sütjük 10 percig.

Salsához egy fél marék fekete – és fél marék zöld olivabogyót kb tíz olajban pácolt aszalt paradicsommal, ennek két evőkanál olajával, ízlés szerint csípős paprikával, egy paradicsommal és némi oreganoval egy aprítóba tesszük és kenhető állagúvá daráljuk.

 

És akkor hogyan is lesz ebből mindből egy egész:

A négy kis quesadilla-tésztagolyót kinyújtuk hogy kb akkora korongokat kapjunk mint a palacsintasütőnk. Mérsékelt tűzön sütni kezdünk egyet, megfordítjuk, amikor púposodik. Azonnal pakolunk a felére némi reszelt sajtot, csirkét, majd megint sajtot, és óvatosan ráhajtjuk a másik felét. Amíg a sajt el nem kezd olvadni (pűr másodperc), egy lapáttal a sütő aljának nyomjuk a félbehajtott, megtöltött quesadillánkat, majd óvatosan átfordítjuk a másik oldalára, adva ennek az oldalnak is pár másodpercet. Forrón tálaljuk a közben kisült zöldségekkel és a tetején salsával. Intézzük el a maradék hármat ugyanígy. Még a Vikingek is imádják!

 

quesadillas.jpg

Szólj hozzá

csirke sajt főzőcske