2015. sze 30.

„Hogy mi van a palacsintában?”

írta: Züminyúl
„Hogy mi van a palacsintában?”

Vagyis inkább, hogy mi nincs!

Nem, amire gondolunk, az egyáltalán nincs. Nincs benne sem liszt, sem tej, és cukor is csak annyi amennyi a hozzávaló gyümölcsökben van, vagy esetleg az ízlés szerinti mézhasználattal jár együtt. Sőt, tovább megyek, ez nem is igazándiból palacsinta. De azt, hogy banánlepény, nemigen magyarázom meg a közgazdász Vikingemnek – szóval maradjunk mondjuk az alternatív majdnem palacsintánál.

Tehát a majdnem palacsintához:

Két nagy érett banán

Három nagy egész tojás

Egy csipet őrölt fahéj

Egy csipet őrölt szerecsendió

Opcionális: két friss hámozott füge és egy kávéskanál vaníliakivonat (én ezt is tettem bele).

Őket egy robotgépben szépen összepépesítjük.

Töltelék, csak gyümölcs:

Kb 125 g (nagy marék) málna és ugyanennyi áfonya vagy ribizli vagy szeder, vagy bármi ami bogyós és szeretitek, 250g mennyiségben összesen (én a málna-áfonya kombóra esküszöm)

Három evőkanál vízzel a bogyósokat egy kislábasban addig forraljuk kevergetés mellett, amíg abból egy sűrűbb szósz nem lesz (igen, majdnem lekvárt főzünk), kb 10 perc alatt meglesz.

Itt jön a kreatív rész: egy tapadásmentes palacsintasütőt felehevítünk, majd közepes hőfokra vesszük, és a banános masszából egy tenyérnyit belesimítunk a forró serpenyőbe. Falapáttal nézegessünk alá, hogy szépen pirul-e alul, és amint készen van, tegyük ki egy tányérra – igen, anélkül hogy megsütöttük volna a másik oldalt. A serpenyőbe újabb tenyérni masszát simítunk, ám amint elkezd a széle szilárdulni, halmozzunk annyi gyümölcsszószt a közepére, amennyit elbír (kicsit elfolyik, ne ijedjünk meg. Mielőtt átsülne, helyezzük óvatosan a tetejére az előbb félig megsütött palacsintát – sületlen felével lefelé. Várjuk meg, míg összesülnek, fordítsunk rajtuk egyet, pirítsuk egy picit együtt, majd mehet is az éhező társunk elé. Az én éhező társam megdobta egy nagy kanál natúr joghurttal, és a pikantéria jegyében pirított mézes-sós pisztáciát* szórtunk a tetejére. Csorgathatunk rá valami jóféle mézet is, ízlés szerint.

Bon apetit!

 

 

*mézes-sós pisztácia: hámozott, felaprított pisztáciát tapadásmentes serpenyőben megpirítunk, egy kanál mézet rácsorgatunk, egy percig forgatjuk őket együtt, majd tányéron kihűtjük.

Szólj hozzá

édesség sütés evészet tejnélkül lisztnélkül curkonékül