Pulled Pork a sütőből
Ez tényleg az a kaja ami mindennel együtt nagyjából három napig készül az ember: bevásárlás, pácolás, sütés. Ha szerencséje van az embernek és van jól bejáratott, megbízható hentese - ami nekem még nincs - akkor két nap alatt is lazán le lehet zavarni a dolgot. Nekem sajnos nincsen sem szmókerem - pedig nagyon imádnám! - sem pedig kerti grillem a teraszon - ezt a szomszédok imádnák... - úgyhogy marad a sütőben alkotás, és egészen jól sikerült. Nem gyorskaja és nem bio vagy ilyen-olyan-mentes, ráadásul sertéshús, tehát igen combos, férfias kajának is nevezhetjük. A mellékelt saláta lányosít kicsit a nagy halom húson.
A hús. Sertéslapocka, bőr nélkül- mert ennek van a legjobb hús-zsír aránya, amitől a hús csodálatosan szétmállik a procedúra végére. Én kicsivel több, mint 2 kg hússal dolgozam, ez hat emberes adag.
Szárazpác. Sokan úgy gondolják hogy a pác minél szaftosabb annál jobb, ez sok esetben így is van, de pont itt jobb, ha szárazpácot - pácSót vagy "rub"-ot - használunk. Ennek alapja a következő: egy rész pirospaprika, egy rész só és egy rész barnacukor (kb 3-3 evőkanálnyi). Én a paprika rész felét füstölt paprikára cseréltem (Budapesten a Fővám téren az Ázsia boltban lehet kapni), hogy valami füstölt jellege azért legyen a husinknak. Ezek mellett egy egész fejnyi fokhagymát zúztam még hozzá a legvégén, de lehet őrölt köményt, cayenne borsot, őrölt mustármagot is hozzátenni a pácunkhoz. Ezt mind jól dörzsöljük bele a húsba és hagyjuk hűtőben pácolódni legalább egy éjszakát, de akár egy egész napot is
A trükk a hús alá öntött vízben és a lassú sütésben rejlik: a sütőhöz tartozó tepsibe tegyünk kb 8 dl vizet, tegyük rá a tiszta sütőrácsot, erre a bepácolt húsunkat, bugyoláljuk az egészet alufóliába, majd kilónkét 2 órát süssük - ez az adag 4 és fél órát sült - 140 fokon. Ennek elteltével a húst tépjük darabokra és tegyük az egészet egy jénai tálba. A tepsiben összegyűlt levet öntsük lábosba és forraljuk a felére, egy kanál liszttel sűrítsük be ha szükséges, öntsük a szaftot a húsdarabokra és toljuk vissza a sütőbe, 200 fokra fél órára: 10 percenként átforgatva a húsdarabokat.
Saláta. Ezt bőven elég tálalás előtt egy-fél órával elkészíteni. Egy mangó, egy csomag zellerszár, egy zöldalma, fél citrom leve, csipet só, csipet barnacukor. Vagdaljuk kis darabokra a kimagozott gyümölcsöket, szeleteljük a zellert, tegyük lefedhető műanyag dobozba, dobjuk rá az ízesítést, majd pattintsuk rá a fedelet, rázzuk össze, várakoztassuk a hús elkészültéig a hűtőben.
Mi alapjáraton sima, de jóféle, megpirított fehér zsömlébe pakoltuk, házi csemegeuborkával, sülthagymával, cheddal sajttal. Jalapenót, BBQ szószt és paradicsomot is elbír! Na meg persze jóféle söröket mellé.