2016. máj 15.

Pulled Pork a sütőből

írta: Züminyúl
Pulled Pork a sütőből

dsc_2456.JPG

Ez tényleg az a kaja ami mindennel együtt nagyjából három napig készül az ember: bevásárlás, pácolás, sütés. Ha szerencséje van az embernek és van jól bejáratott, megbízható hentese - ami nekem még nincs - akkor két nap alatt is lazán le lehet zavarni a dolgot. Nekem sajnos nincsen sem szmókerem - pedig nagyon imádnám! - sem pedig kerti grillem a teraszon - ezt a szomszédok imádnák... - úgyhogy marad a sütőben alkotás, és egészen jól sikerült. Nem gyorskaja és nem bio vagy ilyen-olyan-mentes, ráadásul sertéshús, tehát igen combos, férfias kajának is nevezhetjük. A mellékelt saláta lányosít kicsit a nagy halom húson.

A hús. Sertéslapocka, bőr nélkül- mert ennek van a legjobb hús-zsír aránya, amitől a hús csodálatosan szétmállik a procedúra végére. Én kicsivel több, mint 2 kg hússal dolgozam, ez hat emberes adag.

Szárazpác. Sokan úgy gondolják hogy a pác minél szaftosabb annál jobb, ez sok esetben így is van, de pont itt jobb, ha szárazpácot - pácSót vagy "rub"-ot - használunk. Ennek alapja a következő: egy rész pirospaprika, egy rész és egy rész barnacukor (kb 3-3 evőkanálnyi). Én a paprika rész felét füstölt paprikára cseréltem (Budapesten a Fővám téren az Ázsia boltban lehet kapni), hogy valami füstölt jellege azért legyen a husinknak. Ezek mellett egy egész fejnyi fokhagymát zúztam még hozzá a legvégén, de lehet őrölt köményt, cayenne borsot, őrölt mustármagot is hozzátenni a pácunkhoz. Ezt mind jól dörzsöljük bele a húsba és hagyjuk hűtőben pácolódni legalább egy éjszakát, de akár egy egész napot is

A trükk a hús alá öntött vízben és a lassú sütésben rejlik: a sütőhöz tartozó tepsibe tegyünk kb 8 dl vizet, tegyük rá a tiszta sütőrácsot, erre a bepácolt húsunkat, bugyoláljuk az egészet alufóliába, majd kilónkét 2 órát süssük - ez az adag 4 és fél órát sült - 140 fokon. Ennek elteltével a húst tépjük darabokra és tegyük az egészet egy jénai tálba. A tepsiben összegyűlt levet öntsük lábosba és forraljuk a felére, egy kanál liszttel sűrítsük be ha szükséges, öntsük a szaftot a húsdarabokra és toljuk vissza a sütőbe, 200 fokra fél órára: 10 percenként átforgatva a húsdarabokat.

Saláta. Ezt bőven elég tálalás előtt egy-fél órával elkészíteni. Egy mangó, egy csomag zellerszár, egy zöldalma, fél citrom leve, csipet só, csipet barnacukor. Vagdaljuk kis darabokra a kimagozott gyümölcsöket, szeleteljük a zellert, tegyük lefedhető műanyag dobozba, dobjuk rá az ízesítést, majd pattintsuk rá a fedelet, rázzuk össze, várakoztassuk a hús elkészültéig a hűtőben.

Mi alapjáraton sima, de jóféle, megpirított fehér zsömlébe pakoltuk, házi csemegeuborkával, sülthagymával, cheddal sajttal. Jalapenót, BBQ szószt és paradicsomot is elbír! Na meg persze jóféle söröket mellé.

Szólj hozzá

sertés burger főzőcske pulled pork