2014. nov 01.

A bűnözés mesterfoka: belga gofri

írta: Züminyúl
A bűnözés mesterfoka: belga gofri

Mikor legutóbb Brüsszelben jártam, az első dolgunk az volt hogy kerestünk egy gofris bódét és mindenféle gondolkodás nélkül betoltunk két-két forró, igazi belga gofrit, nem törődve a minden bizonnyal bekövetkező cukorsokkal. Utána itthon Budapesten is találtam egy belga gofrist, a körúton futottam bele, de sajnos bezárt. És mióta nem járok a Benelux felé csak Berlinbe, azóta ez a belga gofrizás elmaradt. Aztán az egyik kolléganőm, aki Belgiumban nőtt fel, hozott házi készítésű gofrikat, és rácsodálkoztam hogy jééé tényleg lehet ezt otthon is! A következő receptet sikerült kikísérleteznem, előre szólok: csupa bűn lesz fehérliszttel és cukorral, semmi egészséges nem lesz benne, viszont az igazi belga gofri íz és élmény felülír mindent.

Elkészítési idő kb egy óra, tésztagyúrással-kelesztéssel sütéssel.

Hozzávalók, hatalmas adag, olyan 54db tenyérnyi kis gofrihoz (simán hat embernek elég reggelire/vacsorára):

3 és fél bögre liszt (fehérliszttel készítettem)

30g élesztő, egyharmad bögre tejben felfuttatva egy kiskanál cukorral

2 egész tojás

22dkg puha vaj

egy teáskanál vaníliaaroma

fahéj, ha szeretitek

egy csipet só

cukorgyöngyök (sütikellékesnél lehet kapni) vagy kockacukor összetörve, két nagy marékkal (én barna kockacukrot használtam amit sodrófával kicsit áttörtem hogy kb negyed-kockák legyenek)

A felfutott élesztőt és a többi hozzávalót kivéve a cukorgyöngyöt/kockacukrot összekeverjük és egy puha nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle, langyos tejet lehet hozzáadni ha szükséges. Kelni hagyjuk kb fél órät meleg helyen. Miután megkelt, hozzágyúrjuk a cukorgyöngyöt/kockacukor darabokat, és diónyi gömböket formázunk belőle. Forró gorfisütőbe tesszük a kis diókat, rányomjuk a sütő tetejét, és pár perc alatt aranybarnára sütjük. Gyümölcsökkel vagy fanyar gyömülcslekvárral, natúr kakaóval vagy nagy bögre teával is isteni.

ps: Az én sütőm egy grillsütő, nincs külön gofrisütőm, de ígyis megfelelt tökéletesen a célnak, csak nem kockásak hanem csíkosak lettek a gofrijaim.

DSC_2983.JPG

 

Szólj hozzá

süti édesség evészet