Csodálatos Csirkés Pite
Imádom az angol ihletésű kajákat, a feketesörben főtt marhahúsos pitétől a skót cock-a-leeky levesig (skót tyúkhúsleves), lenyűgöz ahogy rengeteg mindenre valamilyen tésztát tesznek (de még a snickersre is). Az alábbi is egy olyasmi pite, tavasziasan, soksok zölddel. Igazából bármilyen zöldséggel lehet, én ezeket szeretem mert többféle és tökjó együtt.
Hozzávalók, két főre: két darab ovális, egyszemélyes piteformára (lsd képek).
4 alsó vagy felső csirkecomb vagy két egész + sütőzacsi ha van otthon
egy marék rozmaring lehetőleg ágastól
egy fél citrom négyfelé vágva - elhagyható
nagyszemű tengeri só
frissen őrölt feketebors
egy csokor koriander apróra vágva
2 nagyobb krumpli megtisztítva felkockázva
egy szál répa megtisztítva felkockázva
2 szál zeller felkockázva
egy marék újhagyma zöldje felaprítva
négy koktélparadicsom felezve (vagy két egész nagy, negyedelve)
40g vaj
2 evőkanál liszt
4 dl csirkés alaplé
2 gerezd fokhagyma összezúzva
Egy tekercs leveles tészta
A csirkét sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott koriander felével és a citrommal, rozmaringággal - sütőzacskóban ha van - 190 fokon puhára sütjük, rápirítjuk a bőrét. (sütőt még ne kapcsoljátok ki)
Amíg elkészül, főzzük meg a krumplit sós vízben, az utolsó pár percre dobjuk bele a répát is hogy picit megpuhuljon.
A szószhoz a vajat olvasszik fel egy kislábosban, közepes lángon "olvasszuk bele" a lisztet: látni fogjátok, krémes állagúnak kell lennie, a liszt nem éghet meg. Folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a levesalapot, a zúzott fokhagymát majd húzzuk le a tűzről.Amint a hús kész és dolgozható hőmérsékletűre hűlt (vagyis nem égeti meg a kezeteket amikor hozzányúltok), a sült citrom levét facsarjuk bele a szószba majd morzsoljuk bele a sült rozmaringot is.
A csirkehúst szabadítsuk meg a csontoktól és porcoktól, szaggassuk darabokra, bőrrel együtt.
A kis kerámiatálakat (vagy egy nagyot) béleljük ki krumplival, répával, paradicsommal, újhagymával, zellerrel, oszlassuk el rajtuk a husit, öntsük rá a szószt, dobáljuk rá a maradék koriandert és fedjük le szépen a leveles tésztával. Toljuk 190 fokos sütőbe, süssük a tésztát aranybarnára (nekem mindig kifolyik a szósz kicsit, ezért teszek a rács alá egy sütőpapírral bélelt tepsit hogy felfogja a szószt és ne a sütőm aljára égjen rá). És imádjátok!
ui: a szószból és a zöldségekből nekem szokott maradni, ha két kicsit csinálok, ezért ezeket a maradékokat simán egyberakom, leöntöm a szósszal és úgyis nagyon finom.