2015. feb 21.

Egy tányér Ázsia egy hétvégi levessel

írta: Züminyúl
Egy tányér Ázsia egy hétvégi levessel

Elég rég jutottam el oda hogy valami újat is kipróbáljak mióta Berlinbe költöztünk, és ez az első olyan hétvége amikor szombaton nem kirándulunk és nem lébecolok fél nap a piacon meg a fűszeresnél. Mindehhez hozzájön a hét közepi gyomorrontásom, ami óta kekszen és kefiren élek, tehát itt volt az ideje valami jó kis levest összedobnom. Egyszerű tyúkhúslevest akartam de aztán elcsábultam amikor találtam egy ázsiai receptet az egyik helyi szórólapon. Kicsit átszabtam, időigényes, pepecselős (ezért hétvégi), nem összedobálás lett, de megérte. Kipróbáltuk, imádtuk, itt van!

Alaplé:

csirkefarhát, csont, bármi amiből izletes csirkeleves alapot főztök vagy kész alaplé a boltból (én a zöldségekhez boltban kapható csirkealapvelet öntöttem)

egy nagy póréhagyma, 2cm-es darabokra vágva, amiből 6 darab zöldet félreteszünk

egy fej vöröshagyma, negyedelve

hat közepes répa, nagyobb kockákra vágva

negyed zellergumó, felkockázva

egy csokor petrezselyem

3-5 babérlevél, só, egész bors

egy evőkanál szójaszósz

egy nagy marék száritott vagy két szál friss indiai citromfű vagy ha ez nem elérhető (amin nem lepődöm meg, bár a Fővám téren a Négy Égtáj boltban alighanem lehet kapni), sima citromfű, ebből egy csokorral

Csirkés galuskák:

kéttojásos levestészta frissen elkészitve (két tojáshoz annyi lisztet adjunk amitől egy nem ragadós de nem túl kemény gyúrható-nyújtható tésztát kapunk; vizzel lehet puhitani ha szükséges). Érdemes előre elkésziteni mert fél órát kell pihentetni nyújtás előtt

300g csirkemell, nagyon apróra vágva vagy darálva (én megőszültem mire felapritottam molekuláira, de nincs darálóm)

a félretett póréhagyma zöldje apróra vágva

egy csokor snidling fele finomra vágva, fele nagyobbakra, utóbbit tálaláshoz tegyük félre.

3 gerezd zúzútt fokhagyma

2 evőkanál szójaszósz

egy tojás fehérje

frissen őrölt bors

 

A leveshez a zöldségeket pici olajon egy nagy lábasban megpiritjuk amig a külsejük megpuhul, majd felöntjük két/két és fél liter vizzel. Hozzátesszük a citromfüvet, petrezselymet, babérlevelet, ezeket lehetőleg csokorba kötve vagy a száritott citromfüvet teatojásban/gézben, majd a szemesborsot, csirkecsontot is beletesszük/csirkealaplevet hozzáöntjük. Addig főzzük közepes lángon amig a répák szépen meg nem főnek - nem szétfőnek!

Addig elszórakozhatunk a galuskával: a vékonyra kinyújtott tésztát 10x10es négyzetekre vágjuk amiket még átlósan félbevágunk hogy háromszögeket kapjunk. A csirkét összekeverjük a szójaszósszal, snidlinggel, póréhagymával és zúzott fokhagymával, borsot törünk rá. Minden háromszögre szedünk egy teáskanálnyit, megkenjük a szélüket pici tojásfehérjével és félbehajtjuk őket, hogy kis töltött háromszögeket kapjunk. A szélüket vilával lenyomkodjuk. Kb negyven kis galuskát kapunk. Ha a levesben a répa megfőtt, átszűrjük, a zöldségek körül egyedül a répára lesz szükségünk később. Elkeverünk a levesben egy evőkanál szójaszószt, és sózzuk izlés szerint. Eddig nem volt érdemes sózni, mert aki alaplevet használ, annak eleve sós valamennyire, és csak a legvégén derül ki mennyire kell még hozzáfűszerezni. Forraljuk fel a levet ismét, ne lobogjon de forrjon, és pakoljuk bele a galuskáinkat. Amint újraforr, 10-12 perc alatt meg kell főnie, de érdemes megkóstolni őket hogy megfőtt-e a csirke belül. Tálaláshoz a répákat visszatesszük, a tányérban a maradék snidlinggel és kis chillivel izesitjük izlés szerint!

Javaslat: szedjük ki a maradék galuskákat a levesből ha már nem eszünk belőle éppen akkor, mert a tészta elázik és kellemetlen állaga lesz.

Utóirat: nem, nincs hosszú i betű a számitógépen amiről épp irok, ezért elnézést kérem, biztositok mindenkit hogy tisztában vagyok vele hol kellett volna hosszú i.

Szólj hozzá

leves csirke ázsia főzőcske evészet