2016. feb 07.

Éljen a vasárnapi kézzelevés! Grúz khachapuri

írta: Züminyúl
Éljen a vasárnapi kézzelevés! Grúz khachapuri

Azoknak, akik unják a vasárnapi húsleves-rántotthús kombót.

Budapesten a mai napig legkedvencebb éttermem a Hachapuri, ahol bizony azzal a bizonyos hajóval sikerült levenniük a lábamról, nem sokkal azután hogy megnyitottak, amikor az áraik még nem jelezték hogy ez a hely az Andrássy-Deák-Bajcsy sarkán található. Mivel most macerás lenne átugrani a Deákra Berlinből egy ilyenért, megalkottam itthon én is. Tényleg kézzel a legjobb enni, emiatt érdemes néhány szalvétát, papírtörlőt kartávolságon belülre helyezni mielőtt leülünk enni.

A mértékegységek bögrések, én kétdecis kis bögrét használtam, így négy csinos közepes méretű hajó lett belőle. Utólag belegondolva ez inkább négyfős adag, de mi ketten betoltuk mind (helló, diéta!). Ha nagyobb bögrével dolgoztok, értelemszerűen a nembögrés hozzávalókból is arányosan többet kell hozzáadni..

 

Tészta:

Fél kocka élesztő

Csipet cukor

Egy evőkanál olivaolaj, plusz egy kicsi még a kelesztőtál kiolajozásához

1 ¼ (egy egész egynegyed) bögre liszt, plusz még kb egy marék a formázáshoz

Fél evőkanál só

2/3 bögre meleg víz

 

Feltét, 2 db klasszikus hajóhoz:

Kb 100-150g juhsajt (itt a piacon görög juhsajtot vettem, levegősebb és porhanyósabb mint a többi)

Két tojás („sajnos” az itteni tojások elég nagyok, azt hiszem ez az egyetlen kaja amibe inkább kisebb tojás való).

 

Feltét, 2db pizzaszószos verzió:

Néhány kanál fűszeres paradicsomszósz

Sonka, sajt, pepperoni

Egyébként bármit tehetünk rá, amit pizzára is tennénk, és azt is, amit nem, pl padlizsán vagy cukkinipörköltet.

 

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Az élesztőt a cukorral és a meleg vízzel elkeverjük, hagyjuk felfutni (kb 10 perc), majd az összes tésztához valót egy nagy tálba öntjük, és fakanállal összekeverjük őket, amíg össze nem áll tésztává. Ezután kézzel nyúlós-levegőssé dagasztjuk, ha kell adunk hozzá még lisztet. Nagyon puhának és nagyon nyúlósnak kell lennie (kb 4-6 perc intenzíg dagasztással elérhető). Olajozzuk ki az edényünket a tészta alatt is, és műanyag fóliával vagy a doboz tetejével letakarva kelesszük duplájára (kb45-55 perc).

Amint megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre a tésztánkat, vágjuk négyfelé. Húzzuk-nyúzzuk óvatosan a tésztát hogy nagyjából mindenhol ugyanolyan vastagságú korongot kapjunk (kb fél centi vastag az ideális). A korongot máris helyezzük át a sütőpapírra, tepsibe, amin majd sülni fog. Törjük apróra a sajtot, és szórjuk rá a korongra, széleit sem kímélve. Egy réteg után sodorjunk egyet a szélein, majd két szemközti szélén egy-egy csücsköt csippentsünk össze, ezzel hajót formázva. Szórjunk rá bőven a sajtból még. Pizzás változatnál ugyanez a helyzet: helyezzük a korongokra a feltéteket majd tésztaszél felsodor, csücsök összecsíp, és amint mind a négy készen van, mehetnek a forró sütőbe. 14-16 perc múltán üssük rá a tojásokat a sajtos hajókra, majd hagyjuk még 2-3 percig, amíg a tojásfehérje elfehéredik.

Fokhagymás vajjal nagyvonalúan kenegessük meg a széleit és a belsejét ízlés szerint (én szeretem ha belül is úszik egy kis vaj). Forró, de érdemes nekikezdeni minél hamarabb. Jóféle sörrel, radlerrel, vanília-szörppel, vagy hasonlókkal öblögessünk, majd sóhajtozhatunk a kanapén.

Szólj hozzá