2019. már 29.

Húsvét előtti szokásos: Ne. Vegyél. Nyulat. A. Gyereknek. !!!

írta: Züminyúl
Húsvét előtti szokásos: Ne. Vegyél. Nyulat. A. Gyereknek. !!!

Szájbarágó hozzáértésben - és empátiában - járatlanoknak is.

Miért ne vegyél nyulat a gyereknek? Mert nem gyereknek való. Vegyük végig. 
Tehát megvetted. Vettél neki mindent? Nagyméretű ketrec, tálak, itató, jó minőségű széna, jóféle táp, szőroldó paszta, játékok... Befér a kocsiba?
Aztán irány az orvos: egzotikus dokit fogsz találni? Ja, olyan is van! Általános vizsgálat, oltás. Vastag tárcát vigyél, minél kisebb az állat, annál több pénzt fogsz rá költeni.
Agyhalál cuki, ugye? Elfloppan, binkyzik, eszik, ahogy néz! Ahogy ugrál az ágyon! Elkezd rágni, jelölni. Lepisili az ágyat? Megerőszakolja, megtámadja a gyereked, majd mindent, ami él és mozog. Ivartalanítod? Nincs opció. Ivartalanítod! Nyúlj mélyen a zsebedbe.
A gyerek allergiás? Már írod is a hirdetést: szobatiszta két és fél éves új otthont keres, felszerelést adunk hozzá: babakocsit, cumit, járókát.. Ez rossz vicc volt, ugye? 
Ivartalan nyuszid végre lenyugodott, nem bánt nem piszkol... Nem eszik. Miért nem eszik? Várod, hogy kezdjen el enni... Gyerek addig rágja a füled, míg csak az orvosnál köttök ki, december 24-én este 11kor. Egzós épp nincs bent? Uhh... Végül épp, hogy megmentik a nyuszi életét, a doki aggódva jelenti be: fogbajos. Havonta fogcsiszolás, speciális táp, szuper minőségű széna, 24/7es készültség. Van időd? Jól keresel? Akkor semmi baj.
Szépek a szobanövényeid! Jaj a nyuszi megrágta? Rohanjunk orvoshoz, mert a növény mérgező, mint minden egyes dísznövény. Talán meg lehet menteni újra a kis életét.
Megy a hasa. Mindent összekakál! Belekente a szőnyegbe a sok trutyit! Undi. Mitől megy a hasa? Váltottál tápot? Adtál neki valami olyat, amit embereknek találtak ki? Nem? Hát a gyerek? Biztos nem osztotta meg a túró Rudit a nyúllal? Nem tudni. Mentek orvoshoz, megint, pedig nem tudod, mi van nyitva este nyolc után. Mostanra rájöjettél, hogy az állatod kb mindentől képes feldobni a nyúlcipőt. 
De meggyógyult, huh! De hát azért még mindig nem néz ki boldognak. Nincs társa. Egyedül van egész nap egy ketrecben. Szegényke. Legyen neki társa! Lesz energiád és türelmed őket összeszoktatni? Tapasztalat nélkül nem egy leányálom. Hetekig külön ketrec, mindenből kettő kell, az orvosi számlák duplázódnak. Az aggódás duplázódik. És a társat is ivartalanítani kell, ugye. 
Mennétek nyaralni? Jaj hát mi lesz a nyulakkal? Majd Jolika néni vigyáz rá! Visz neki krumplihéjat, száraz kenyeret, mert az ő idejében azt adtak a nyulaknak! Hogy magyarázod el a gyereknek, hogy Jolika néni kinyírta a kis négylábú barátját? Vannak panziók, hozzájuk értők. Lesz időd megkeresni őket, jut a nyaralós büdzséből a nyuszi nyaralására is?
Telnek az évek, a gyerek nő, iskolába megy, kamaszodik, leszarja a nyulat. Van időd munka és gyerek melett naponta takarítani a ketrecet? Egy tanács: húzz gumikesztyűt a lapátoláshoz, mielőtt a körmöshöz mész. Vérciki, ha ott kaparják ki a sok barna cuccot a körmeid alól. 
Észre veszed, ha romlik a hallása, a mozgása, a látása? Végül is, fél évente jársz oltatni, havonta fogat csiszolni, legkésőbb a dokinak feltűnhet, ha valami baj van. Végül is, a 10 év alatt, amíg veletek van a nyuszkó, jó sokszor fogtok vele találkozni. 
Tehát a nyúl nem játékszer. A gyerek ne egy másik élőlény kárán "tanuljon felelősséget". Különben is, honnan vetted ezt a marhaságot? Felelősségről papolsz, holott felelőtlenül megvetted neki, anélkül, hogy átgondoltad volna. Szép kis példa vagy!
Még így is vállalod, ezek után is? Biztos vagy benne? Akkor üdv a klubban! A mi klubunk kicsit eszement, kicsit bohókás, kicsit hisztérikus, de segítünk egymásnak. Ha vállalod, és kitartasz, egy évtizedre szóló barátot szereztél magadnak, aki szeretni fog, melletted áll, ha kócosan ébredsz, ha fáradt vagy meló után, ha hisztis napod van. A gyereknek így mutatsz jó példát. Így mutatsz utat. Elvégre az jellemez minket a legjobban, hogy hogyan bánunk a nálunk elesettebbekkel, rászorulókkal.
10 év nem játék. Egy élet nem játék. Gondold át, mit kap a gyerek húsvétra!

~ Züminyúl

 (kép forrás)

54463165_2377567519131106_6980586131163185152_n.jpg

Szólj hozzá