Tonhalfasírtok ínyenc salátával, rozmaringos-citromos burgonyával és fokhagymás-petrezselymes szósszal
Tegnap a Viking feladta a leckét: nincs külön kívánsága vacsorát illetően, lepjem meg. Eltartott egy darabig, de egy igencsak megalapozott döntés született. Három alapvető indokot kellett figyelembe venni: a) már délelőtt megvettem a desszertet ad hoc jelleggel (a Viking állítólag még sosem evett baklavát szóval épp olyan helyen jártam ahol jót lehet kapni és vettem is), b) hetek óta pezsgőt készülök inni és tegnap estére érett meg az elhatározás kivitelezéssé és c) a Viking elvileg diétázik. Tehát ezeket észben tartva elkezdtem keresni az agyamban, jegyzeteimben és szakácskönyveimben a megfelelő könnyű vacsorát ami beleillik ebbe a környezetbe amit kreáltam, de sajnos elbuktam. Aztán megpróbálkoztam másik szemszögből nekiállni a dolognak: elkezdtem megkeresni azt a hozzávalót, ami beleikkik a képbe. A csirke egyértelmű lett volna, azonban nemrég ettünk csirkét és nem annyira füllött hozzá a fogam. Tehát maradt a hal. Azonban nem vagyok a halat-sütőben-szárítás vagy a halat-serpenyőben-egészben-sütés híve, és eszembe jutott hogy régebben csináltam már tonhalfasírtot salátával és egy jó kis szósszal. Szóval ez következik most, örömmel osztom meg mert hatalmas sikert aratott. És ne ijedjünk meg, max egy óra mindezt elkészíteni. Az instrukciók úgy vannak alább összeszedve hogy az leginkább hely és időtakarékos, környezetbarát és egy kipróbált, bevált módszer. Vagy 2 nagyon éhes, vagy három kevésbé éhes ember lakik jól belőle.
Rozmaringos-citromos burgonyakarikák:
Négy nagyobb krumpli
Egy citrom héja, közvetlenül a majdnem kész krumplira reszelve majd
Egy jó csipet tengeri só és rozmaring
Főzzük meg a krumplit teljesen és mikor kész, hűtsük ki hiveg vízben, vágjuk vastagabb karikákra és tegyük félre. Legyen kéznél a citrom és a rozmaring amikor sül majd. Amíg a krumpli fő, addig el lehet készíteni a következőket.
Tonhalfasírtok:
Két doboz konzerv tonhal szeletek (nem darabok), sós lében (nem olajban)
Egy kifli a radiátoron/konvektoron szárítva és darabokra szaggatva vagy egy nagy marék házi zsemlemorzsa
Két szál zöldhagyma
Egy tojás
Két gezerd zúzott fokhagyma
Egy marék petrezselyem
Só és bors ízlés szerint
Egy csipet chilli
Keverjünk össze mindent, formázzunk kisebb pogácsákat (kb 8 kis 8cm átmérőjű, ujjnyi vastag fasírt lesz ebből a mennyiségből) és hagyjuk őket amíg elkészül a saláta és a szósz
Egyszerű ínyenc saláta:
Egy nagy marék olajbogyó
Fél citrom, négyfelé vágva
Két paradicsom
Mini Mozarella
Friss bazsalikom
Madársaláta
Vágjuk fel a paradicsomot kis kockákra, tegyük őket egy kisebb tálba, öntsünk rájuk egy kis oliva olajat és facsarjuk rá a citromdarabok levét, és a citromok maradékát is tegyük bele. Sózzuk meg ha kell (az olajbogyó elvileg sós), tépdessük rá a bazsalikomot, keverjük össze és hagyjuk az ízeket hadd kerüljenek jó barástága egymással. Vigyázat, a madársalátát és a sajtot csak tálaláskor tegyünk hozzá, sőt legjobb ha mindenki magának keveri össze a salátát: zöld alap, olivás-paradicsomos saláta alap, sajt. Én még főtt keménytojást is tettem hozzá, nagyon jól illik bele.
Fokhagymás-petrezselymes szósz:
Egy kis pohár tejföl
Öt evőkanál főzőtejszín
Három gerezd zúzott fokhagyma
Egy marék petrezselyem
Frissen őrült feketebors
Tengeri só
Keverjünk össze mindent és tegyük félre tálalásig.
Két serpenyőre lesz szükség: egy a burgonyakarikáknak (mondjuk egy teflon wok) és egy a fasírtoknak (egy sima fém serpenyő). Öntsünk mindkettőbe olajat: a wokba csak épphogy egy kicsit, a fasírtoknak pedig egy centi mélyen hogy félig ellepje majd őket. Amint felhevültek, mehetnek is a serpenyűkbe a belevalók. A fasírtokat addig süssük, amíg mindkét oldaluk szép aranybarna lesz, és ezt mérsékelt tűzön hogy ne égjen meg viszont átsüljön. A krumplikat is addig sütjük amíg a külsejük ropogós nem lesz, többször átforgatva, amint ez megvan, locsoljuk meg egy pici olivaolajjal és szórjuk rá a rozmaringot, sózzuk és reszeljük rá a citrom héját. Fantasztikus illata lesz! A fasírtoknak és a krumplinak kb egyszerre kell készen lennie. Pakoljunk mindent az asztalra, hagyjuk hogy a társunk kiszolgálja magát – keverje össze a saját salátáját, locsolja a szószt a fasírtra, krumplira. El ne felejtsük a pezsgőt!! J
Jóétvágyat!