2014. okt 16.

Tonhalfasírtok ínyenc salátával, rozmaringos-citromos burgonyával és fokhagymás-petrezselymes szósszal

írta: Züminyúl
Tonhalfasírtok ínyenc salátával, rozmaringos-citromos burgonyával és fokhagymás-petrezselymes szósszal

Tegnap a Viking feladta a leckét: nincs külön kívánsága vacsorát illetően, lepjem meg. Eltartott egy darabig, de egy igencsak megalapozott döntés született. Három alapvető indokot kellett figyelembe venni: a) már délelőtt megvettem a desszertet ad hoc jelleggel (a Viking állítólag még sosem evett baklavát szóval épp olyan helyen jártam ahol jót lehet kapni és vettem is), b) hetek óta pezsgőt készülök inni és tegnap estére érett meg az elhatározás kivitelezéssé és c) a Viking elvileg diétázik. Tehát ezeket észben tartva elkezdtem keresni az agyamban, jegyzeteimben és szakácskönyveimben a megfelelő könnyű vacsorát ami beleillik ebbe a környezetbe amit kreáltam, de sajnos elbuktam. Aztán megpróbálkoztam másik szemszögből nekiállni a dolognak: elkezdtem megkeresni azt a hozzávalót, ami beleikkik a képbe. A csirke egyértelmű lett volna, azonban nemrég ettünk csirkét és nem annyira füllött hozzá a fogam. Tehát maradt a hal. Azonban nem vagyok a halat-sütőben-szárítás vagy a halat-serpenyőben-egészben-sütés híve, és eszembe jutott hogy régebben csináltam már tonhalfasírtot salátával és egy jó kis szósszal. Szóval ez következik most, örömmel osztom meg mert hatalmas sikert aratott. És ne ijedjünk meg, max egy óra mindezt elkészíteni. Az instrukciók úgy vannak alább összeszedve hogy az leginkább hely és időtakarékos, környezetbarát és egy kipróbált, bevált módszer. Vagy 2 nagyon éhes, vagy három kevésbé éhes ember lakik jól belőle.

 

Rozmaringos-citromos burgonyakarikák:

Négy nagyobb krumpli

Egy citrom héja, közvetlenül a majdnem kész krumplira reszelve majd

Egy jó csipet tengeri só és rozmaring

Főzzük meg a krumplit teljesen és mikor kész, hűtsük ki hiveg vízben, vágjuk vastagabb karikákra és tegyük félre. Legyen kéznél a citrom és a rozmaring amikor sül majd. Amíg a krumpli fő, addig el lehet készíteni a következőket.

 

Tonhalfasírtok:

Két doboz konzerv tonhal szeletek (nem darabok), sós lében (nem olajban)

Egy kifli a radiátoron/konvektoron szárítva és darabokra szaggatva vagy egy nagy marék házi zsemlemorzsa

Két szál zöldhagyma

Egy tojás

Két gezerd zúzott fokhagyma

Egy marék petrezselyem

Só és bors ízlés szerint

Egy csipet chilli

Keverjünk össze mindent, formázzunk kisebb pogácsákat (kb 8 kis 8cm átmérőjű, ujjnyi vastag fasírt lesz ebből a mennyiségből) és hagyjuk őket amíg elkészül a saláta és a szósz

 

Egyszerű ínyenc saláta:

Egy nagy marék olajbogyó

Fél citrom, négyfelé vágva

Két paradicsom

Mini Mozarella

Friss bazsalikom

Madársaláta

Vágjuk fel a paradicsomot kis kockákra, tegyük őket egy kisebb tálba, öntsünk rájuk egy kis oliva olajat és facsarjuk rá a citromdarabok levét, és a citromok maradékát is tegyük bele. Sózzuk meg ha kell (az olajbogyó elvileg sós), tépdessük rá a bazsalikomot, keverjük össze és hagyjuk az ízeket hadd kerüljenek jó barástága egymással. Vigyázat, a madársalátát és a sajtot csak tálaláskor tegyünk hozzá, sőt legjobb ha mindenki magának keveri össze a salátát: zöld alap, olivás-paradicsomos saláta alap, sajt. Én még főtt keménytojást is tettem hozzá, nagyon jól illik bele.

 

Fokhagymás-petrezselymes szósz:

Egy kis pohár tejföl

Öt evőkanál főzőtejszín

Három gerezd zúzott fokhagyma

Egy marék petrezselyem

Frissen őrült feketebors

Tengeri só

Keverjünk össze mindent és tegyük félre tálalásig.

 

Két serpenyőre lesz szükség: egy a burgonyakarikáknak (mondjuk egy teflon wok) és egy a fasírtoknak (egy sima fém serpenyő). Öntsünk mindkettőbe olajat: a wokba csak épphogy egy kicsit, a fasírtoknak pedig egy centi mélyen hogy félig ellepje majd őket. Amint felhevültek, mehetnek is a serpenyűkbe a belevalók. A fasírtokat addig süssük, amíg mindkét oldaluk szép aranybarna lesz, és ezt mérsékelt tűzön hogy ne égjen meg viszont átsüljön. A krumplikat is addig sütjük amíg a külsejük ropogós nem lesz, többször átforgatva, amint ez megvan, locsoljuk meg egy pici olivaolajjal és szórjuk rá a rozmaringot, sózzuk és reszeljük rá a citrom héját. Fantasztikus illata lesz! A fasírtoknak és a krumplinak kb egyszerre kell készen lennie. Pakoljunk mindent az asztalra, hagyjuk hogy a társunk kiszolgálja magát – keverje össze a saját salátáját, locsolja a szószt a fasírtra, krumplira. El ne felejtsük a pezsgőt!! J

Jóétvágyat!

Szólj hozzá