Isteni sajttorta áfonyával és málnával
Avagy: mivel vedd le Anyádat a lábáról?
Krémes, gyümölcsös, és nem ördöngösség, de előző nap el kell készíteni.
Hozzávalók:
250g zabkeksz
150g puha vaj
115g cukor
900g Philadelphia krémsajt VAGY mascarpone
két nagy tojás
115ml habtejszín
egy csomag vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
A gyümölcsökhez:
200g friss áfonya
200g friss málna
2 evőkanál barnacukor
A vajat összedolgozzuk a darabokra tört kekszekkel, majd egy normál kb 24cm tortaforma aljába nyomkodjuk. 180 fokon 10 percig sütjük - érdemes alátenni egy sütőpapírt, ha a tortaformánk csatos és nem zár tökéletesen (mint az enyém). Hagyjuk kihűlni.
A sütőt 200 fokra melegítjük. Egy nagy tálban keverjük össze a krémsajtot és cukrot egy elektromos habverővel addig amíg krémes nem lesz. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat majd a habtejszínt. Végül adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a citromhéjat.
A gyümölcsöket külön-külön kis fazékban feltesszük főni: egy-egy evőkanál cukorral és egy pici vízzel addig főzzük amíg sűrű szósz nem lesz a fazék alján, de a gyümölcsök is nagyjából egyben vannak. Hagyjuk kihűlni.
A kihűtött alaplapra rásimítjuk a sajtkrémet, majd a tetejére borítjuk az ugyancsak kihűlt gyümölcsragukat: én elfeleztem, a torta egyik fele áfonyás, másik málnás lett. Egy evőkanállal picit összekeverjük a sajtkrém tetjét a gyümölcsraguval. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük, miután kész, egy éjszakát hagyjuk hűtőben pihenni.
Aztán nézzük végig ahogy Anyánk elámul sütési tehetségünkön!