2014. okt 10.

Barbeque Csirkeszárnyak - isteni ragacsos és csípős!

írta: Züminyúl
Barbeque Csirkeszárnyak - isteni ragacsos és csípős!

És akkor következzék csirkéből a kedvencem, házi készítésű barbeque szósszal és a legjobb csirkeszárnyakkal - nem vicc - amiket a Lidlben lehet beszerezni: egy csomagban 8-10 csirkeszárny van, de nem ám a gyorséttermi apró darabok hanem a rendes húsos (már amennyire egy csirkeszárny lehet az) darabok. Péntek estére egy vagány kis vacsorát lehet összerittyenteni belőlük, nem kell a tűzhely mellett álldogálni órákig viszont nagyon finom fűszeres, laktató és meleg vacsora lesz belőle. Az alábbi recept két főre szól, a szószból is szeretek többet csinálni mindig hogy biztosan jól átjárja a szárnyakat és ne csak mutatóba legyen, ezt is prezentálja a lenti leírás is.

A szószhoz, ami kb 17-20 csirkeszárnyhoz pont elég:

200ml ketchup - ez biztosan ennyi, a többi kb nagyjábóli mennyiségek, mivel azt javaslom, mindenki saját ízlése szerint ízesítse

3 evőkanál sötét szója szósz

2 evőkanál Worcester szósz

1 evőkanál folyós méz (ha nem folyik, megmelegítjük)

5 gerezd fokhagyma, zúzott vagy darabolt

fél citrom leve

kb 3 centi lereszet gyömbér átnyomott leve (de nem baj ha az egész gyömbért belereszeljük, nem csak a leve megy bele, de akkor számítsunk rá, hogy intenzívebb íze lesz a szósznak)

Tabasco szósz - mert Van Aki Forrón Szereti

Keverjük össze az összes összetevőt a szószhoz, lehet sózni (kóstolás után! - a szójaszósz magában is sós), extra mézet hozzadni, ki hogyan szereti. Én kicsit több mézzel csináltam mint eddig, és most kikáltották a "legjobb amit eddig ettem"-nek. A megtisztított csirkeszárnyakat egy magasabb falú tepsibe rendezzük (a Lidl-ös csirkeszárnyak elég szépen meg vannak tisztítva, nekünk csak egy kis utómunkát kell végezi), és locsoljuk rá a szószt. Ne tegyünk alá sütőpapírt! Legjobb ha a szárnyak kellemesen elférnek egymás mellett és nem szoronganak. Érdemes így hagyni legalább fél órát hogy átjárja a húst a soksok jóság amit rálocsoltunk. Sütés előtt alufóliával letakarjuk, és 200 fokos sütőbe toljuk a tepsit, 45 percig sülni hagyjuk. 45 perc után levesszük a fóliát. és a sütöt grillezőre állítva, hőfokot 180-ra mérsékelve 10 percenként fordítunk a csirkeszárnyakon - vigyázzunk hogy ne égjen meg. Fordítás után a sűrűsödő szószt a csirkékre kanalazzuk, hogy minden oldalát szépen befedje a ragadós-fűszeres máz. Elég szokott lenni oldalanként egyszer 10 perc, ezzel a máz ropogós-nyúlóssá válik a szárnyakon, ettől lesz ellenállhatatlan. Amint szép sötétpiros szinűk lett, kész is van. Én szégyenletes módon fagyasztott, elősütött-fűszerezett burgonyagerezdekkel táltaltam, megsültek addig amíg a csirke grilleződött. Csípős pepperoni paprikát ettünk hozzá savanyúgágként.

Egy javaslat: ha a fokhagymát reszeljük, napokig fokhagyma szagú maradhat a kezünk. Legjobban úgy kerülhetjük el hogy a) fokhagymanyomót használunk vagy b) akinek nincs, mint pl nekem se, először a fokhagymát reszelem le, aztán a gyömbért, ami nagyrészt elveszi a fokhagyma szagát, végül a citrom levét a kezembe csavarom ki, tenyeremmel felfogván a magokat. Ezzel végleg megszűnik a fokhagymaszag, és kellemes gyömbéres-citromos illat marad utána. Figyelem ezt nem érdemes követni ha akár csak egy kisebb sérülés is található kezünk bőrén.

DSC_2881.JPG

Szólj hozzá

csirke főzőcske bbq evészet