2014. okt 10.

Kenyérsütés egyszerűen

írta: Züminyúl
Kenyérsütés egyszerűen

Kenyér. A kajauniverzum azon összetevője, amit lehet bármilyen egészségtelen, bármennyit meg tudok belőle enni. Lehet igazi magyar kenyér a keri kemencéből, francia bagett, olasz ciabatta, bolgár burek, német zsemle vagy lengyel bagel, bármelyikkel akármikor le lehet venni a lábamról. Amit most megmutatok, az a grissini lesz. Nagyszerű partikra, könnyű megcsinálni, laktat, és ez az a rágcsálnivaló (habár nem lesz száraz és törékeny), amit nagyon szivesen megcsinálok egy-egy hétvégén hogy legyen kézimeccs nézés közben mit nézni.

Hozzávalók, kb négy személyre, de ha kenyérmániások vagy nagy étvágyú férfiemberek is vannak köztünk, érdemes rögtön dupla agadot készíteni, el fog fogyni.

500g sima fehérliszt

Egy kocka élesztő (40g) fél bögre vízben vagy tejben felfuttatva egy evőkanál cukorral

Nagy csipet tengeri só

Egy marék zöldfűszer: rozmaring, oregano, bazsalikom, zsálya

3-5 gerezd zúzott fokhagyma

két-három evőkanál oliva olaj

Öntsük egy tálba az összes hozzávalót és dagasszuk homogén tésztává. Vízzel lehet lazítani ha nem elég lágy vagy ha a fél bögre tej/víz az élesztővel nem veszi fel az összes lisztet. Lehet dagasztógéppel vagy a kézimixer tésztadagasztó funkciójával is. Hagyjuk kelni kb egy órát meleg helyen, amíg nagyjából kétszeresére nem dagad. Formázzunk ujjnyi vastag kenyérkígyókat, fektessük őket tepsibe és 190 fokon 12-15 percig süssük. Akkor jó amikor az aljuk megpirul.Sütőből kivéve konyharuhával bélelt tálalóba rendezve mehet is a vendégek közé. Szervírozzunk hozzá mártogatósokat: guacamole, kéksajtos, házi májkrém, pesto, néhányukról itt olvashatsz.

DSC_2894.JPG

Szólj hozzá

buli kenyér sütés evészet