2014. okt 10.

Mediterrán Rakottkrumpli

írta: Züminyúl
Mediterrán Rakottkrumpli

Valamelyik nap hazafelé panaszkodtam a lányoknak hogy szivesen csinálnék jó kis zöldséges lasagnát, de mivel csak nagy kerámia edényem van és a Vikingem még nem jött haza és másnap utaztam a nagymamámhoz, így sajna ez is kimarad mert nem fogyna el. Erre a lengyel kolléganőm lazán rávágta hogy ó, ő szereti nagyon a lasagnát, és amúgy sincs kajája másnapra. Tehát végül tényleg 4 adag ebédet készítettem, amit a végén bent az irodában megosztottunk egy kellemes hangulatú ebéd kereteim belül.

Sajnos azonban nem kaptam lasagne tésztát este, tehát kicsit átterveztem a dolgot és a mediterrán rakottkrumpli mellett döntöttem. Nagyon egyszerű, viszont nem a leggyorsabb mert a végén a sajtnak is ropogósra kell sülnie a krumplirakás tetején, viszont ezt a feladatot a sütő vígan végzi helyettünk, csak nézegetni kell időről időre.

Következőkre lesz szükség négy főre:

Egy kisebb cukkini ujjnyi vastag karikákra vágva

Négy nagy paradicsom hámozva-kockázva van egy doboz darabolt paradicsomkonzerv

Öt közepes burgonya megfőzve egészben úgy hogy majdnem teljesen megfőtt, hámozva és ujjnyi vastag szeletekre vágva

Egy lilahagyma, egy vöröshagyma és négy fokhagymagerezd, mind finomra aprítva

Kb 300ml paradicsomszósz

Egy tubus sajtkrém

250g darálthús (legjobb a sertés)

Mozzarella sajt a tetejére

Frissen őrölt bors és só, bazsalikom, oregano, lehetőleg friss, amennyit szerettek

Első körben egy nagy mélyebb serpenyőben (én teflon wokban csináltam) hevítsünk oliva olajat és dobjuk rá a lilahagyma és a fokhagya kétharmadát és hagyjuk megpuhulni kicsit. Tegyük bele a cukkinit, törjünk rá borsot é addig hagyjuk pirulni amíg a szélei aranybarnák nem lesznek, viszont belül még kicsit roppanós. Amint elérte ezt az állapotot, tegyük ki egy tányérra. Újra kicsi olivaolajat hevítve tegyünk bele a maradék fokhagymát és lilahagymát, majd a paradicsomdarabokat, és főzzük addig amíg kellemes, puha állagúvá válik. Adjunk hozzá bazsalikomot és sót, ízlés szerint. Tegyük ezt is félre amint készen van. Végül a vöröshagymát pirítsuk meg ugyanabban a serpenyőben egy kis olivaolajon, adjuk hozzá a daráthúst, átforgatva süssük amíg meg nm fehéredik, aztán adjuk hozzá a paradicsomszószt és az oreganot. Sóval, borssal ízlés szerint szórjuk meg, hagyjuk főni kb 20 percig, ha kevés a lé, kicsi vizet lehet hozzáadni mindig. Ne felejtsük el kevergetni néha. A végén keverjük hozzá a sajtkrémet, hagyjuk forrni aztán le is vehetjük a tűzről. A kerámiatálat kibéleljük az előre elkészített hozzávalókkal: alulra a felkarikázott krumpli fele, erre cukkinik fele, a paradicsombarabok fele, majd az összes darálthúsos-paradicsomos szósz, majd a maradék cukkini, paradicsomdarabok, akrumplikarikák, és végül a tetejére a mozzarellaszeletek és mehet is a sütőbe. 190 fokon 40-45 perc alatt szép aranybarnára sül a sajt, akkor lesz készen! Jóétvágyat :)

 

 

Szólj hozzá

mediterrán főzőcske evészet rakottkrupmli